Hyvin hoidettu metsä ja metsäverotus
14. toukokuuta 2021
Tuottavaan metsätalouteen pääsee oikea-aikaisilla metsänhoidon toimenpiteillä ja metsäverotuksen huomioimisella. Metsäasiantuntijamme Paula Kemppainen kehottaa metsänomistajia perehtymään metsänhoidon lisäksi verotuskiemuroihin, sillä erilaisten vähennysten merkitys voi olla suuri.
Hyvänä esimerkkinä on taimikonhoitotyö. Sen tekemiseen tai teettämiseen saa Kemera-tukea ja kustannukset voi lisäksi vähentää metsäverotuksessa. Vielä kun ajattelee mitä taimikonhoito tekee korkokasvuna metsässä, niin taimikonhoidosta ei enää jää paljoakaan maksettavaa. Tästä kertoo seuraava esimerkkilaskelma, jossa ostopalveluna teetätetyn taimikonhoidon laskusta jää metsänomistajalle maksettavaksi vain kolmannes.
Metsäverotuksessa muita vähennyskelpoisia menoja ovat kilometrikorvaukset, työvaatteet, metsäalan lehdet, maksullinen metsäalan koulutukset, polttoaineet tai vaikkapa raivaussahan hankinta. Lisäksi metsänomistaja voi vähentää verotuksessa työhuonevähennyksen.
Metsävähennys voi kääntää puukaupan mätkyt palautukseksi
Työssään Paula Kemppainen huomaa usein, että metsänomistajat tuntevat huonosti metsävähennyksen, jolla voi vähentää metsän hankintamenoa metsätulojen verotuksessa.
Puukaupan myötä syntyneet ”veromätkyt” ovat yllättäen kääntyneet jopa veronpalautukseksi, kun on huomattu, että henkilö on ostanut metsää tai osuuksia metsätilasta vuoden 1993 jälkeen. Metsävähennyksen merkitys yhdessä puukaupassa voi olla kymmeniä tuhansia euroja, Kemppainen kertoo. Esimerkiksi 100 000 euron metsätilan ostossa syntyy 60 000 euron metsävähennyspohja. Tämä on käytännössä jopa 19 000 euron arvoinen veroetu metsätalouden tuloista. Etu koskee myös muilta saman omistajan metsätiloilta tulevia tuloja. Jos tätä etua ei ehdi käyttää loppuun, se siirtyy jälkeläisille vastikkeettoman luovutuksen myötä.
Ota yhteyttä!
Matti Nevanperä
Tiiminvetäjä
Kainuu, Koilismaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi
etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi
puh.045 7750 2247
MetsätKuntoon-digipalvelu
Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.
Viimeisimmät kommentit