Luonnonhoito ja monimuotoisuuden edistäminen

Tämän päivän metsätaloudessa voidaan luonnon monimuotoisuus huomioida jo hyvin pienillä toimenpiteillä. Hallittu hoitamattomuus, eli turhan raivaamisen ja metsänpohjan siistimisen välttäminen on yksinkertaisin tapa edistää metsäluonnon monimuotoisuutta. Järeitä keinoja ovat esimerkiksi kosteikkojen rakentaminen sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi tehty tarkempi kiinteistökohtainen suunnitelma. Monimuotoisuuden edistämiseksi voidaan tehdä lukematon määrä muitakin toimenpiteitä. Suomen Metsät Kuntoon on tuonut metsänomistajien saataville uuden Metsäinen Luontoni- palvelun. Tämän avulla saadaan nopeasti ja edullisesti selvitettyä metsäkiinteistön erityispiirteet ja kohteeseen soveltuvat toimenpiteet, niin luonnonhoidon kuin muidenkin toimenpiteiden osalta.

Luonnonhoitoa ja monimuotoisuutta edistävät toimenpiteet on useimmiten mahdollista yhdistää sujuvasti metsätalouden muihin toimenpiteisiin. Riistatiheiköt, tekopökkelöt, jatkuvapeitteiset alueet sekä kokonaan käsittelemättä jätettävät alueet rajataan puuston käsittelytarpeita arvioitaessa. Vesitalouden säätelyn yhteydessä voidaan puolestaan turvata puuston kasvuolosuhteita ja toisaalla hyödyntää heikkokasvuisia kohteita vaikka vesiensuojelurakenteina. Suuremmat toimenpiteet, kuten kosteikot ja soiden ennallistaminen toteutetaan usein erillisinä hankkeina. Hyvin suunniteltuna toimet ovat tehokkaita, mutta kustannusvaikutuksiltaan hyvin pieniä. Toimenpiteet pyritään suunnittelemaan aina asiakkaan toiveita vastaaviksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että metsäluonnon olosuhteet määrittävät lopulta, mitä käytännön tasolla voidaan tehdä. Tämän takia kattavan ennakkoselvityksen tekeminen on erittäin hyödyllistä ja käytännön toimet saadaan kohdistettua parhaalla mahdollisella tavalla.

Luonnon monimuotoisuuden edistäminen käytännössä:

 • Ota yhteyttä asiantuntijaan ja kerro ajatuksistasi
 • Kartoitetaan yhdessä sinulle ja kohteeseen sopivat vaihtoehdot sekä arvioidaan kustannusvaikutukset
 • Tehdään tarvittavat sopimukset toimenpiteistä
 • Suunnittelemme tarvittavat toimenpiteet, laadimme kustannusarvion ja hankimme tarvittavat luvat
 • Käydään yhdessä läpi valmis suunnitelma ja kustannusarvio
 • Haemme mahdolliset tuet toimenpiteisiin sekä etsimme töille sopivat tekijät
 • Kun rahoitus on selvillä, aloitetaan työt
 • Valvomme töiden toteutusta ja kerromme, miten työmaa edistyy
 • Todetaan yhdessä lopputulos ja sovitaan mahdollisista jatkotoimista

Kysy lisää luonnonhoidon mahdollisuuksista!

Janne Turunen

Janne Turunen

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Pohjois-Karjala ja Kainuu

puh. 050 476 8526

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

 • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Janne Turunen

Janne Turunen

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Pohjois-Karjala ja Kainuu

puh. 050 476 8526

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.