Mitkä ovat metsätaitokilpailut?

 

12. Huhtikuuta 2022

Haastattelimme metsäasiantuntijaamme Arto Huotaria liittyen metsätaitokilpailuihin.

Kuka olet?

Arto Huotari, kohta kuusikymppinen metsätalousinsinööri Kuhmosta

Voitko kertoa lyhyesti mitkä ovat metsätaitokilpailut?

Metsätaitokilpailu on puuston arviointiin liittyviä tehtäviä sisältävä kilpailu, jossa kierretään tehtäväreitti talvella hiihtäen ja kesällä juosten/kävellen. Yleisessä sarjassa on lisäksi kesällä suunnistus tehtäväreitin jälkeen.

Mitä eri tehtäviä kisassa suoritetaan?

Tehtävät ovat puuston arvioinnissa käytettävien perustunnusten arviointia. Talvikortilta löytyy kysymykset: vallitsevan puuston ikä, puulaji-%, runkoluku, keskiläpimitta, puun pituus, puuston runkotilavuus m3/ha, tukki/kuitupuuta m3/ha sekä rungon tukki/käyttöosa m3/r.

Kesäkortilla on hieman enemmän tehtäviä. Edellisten lisäksi siellä on ainakin metsätyyppi, kehitysluokka, 2 lajintunnistustehtävää ja leimattu koeala, jossa arvioidaan eri tunnuksia leimattuihin puihin liittyen.

Onko kisoissa eri sarjoja ja voivatko metsänomistajat osallistua?

Kisoissa on kaksi sarjaa: yleinen- ja taitosarja. Taitosarjassa ratkaisevat pelkästään tehtäväpisteet. Tehtäväreitin kiertämiseen on kuitenkin tietty aikaraja, jonka ylityksestä voi saada vähennyspisteitä. Taitosarjan ihanneaika on kuitenkin huomattavasti löysempi kuin yleisessä sarjassa ja tehtävät kyllä ehtii kiertämään kohtuudella, kunhan toimii suunnitelmallisesti tehtävillä. Lisäksi kilpailijan ikä huomioidaan ja siitä saa hyvitystä aikarajoissa.

Yleisessä sarjassa yhteispisteet koostuvat talvella tehtäväpisteiden lisäksi myös hiihtopisteistä ja kesällä suunnistuspisteistä, joten myös fyysistä kuntoa tarvitaan. Myös yleisessä sarjassa huomioidaan kilpailijan ikä ja hiihto- ja suunnistuspisteisiin voi saada hyvitystä.

Lisäksi sekä talvella että kesällä on olemassa kilpailumuotona ns. pikakilpailu, jossa tehtävät tehdään talvikortille lyhyellä tehtäväreitillä. Kaikkien mittavälineiden käyttö on kielletty tässä lajissa.

Metsätaitokisat ovat tarkoitettu pääasiassa metsäalan ammattilaisille. Metsänomistajille järjestetään omia metsätaitokilpailuja.

Oletko osallistunut itse monesti kilpailuihin sekä miten olet sijoittunut kilpailuissa?

Aika vaikea on arvioida, monestiko olen osallistunut metsätaitokilpailuihin. Vuoden -84 talvella taisi olla ensimmäiset varsinaiset metsätaitokisat opiskelujen alkumetreillä ja sen jälkeen vaihtelevalla tahdilla näihin päiviin asti. Kyllä siihen mahtuu joitakin vuosia, jolloin ei tullut kilpailtua ollenkaan. Parhaimpina vuosina varmaan lähemmäs 10 kilpailua. Veikkaisin että pian pari sataa kilpailua on tullut käydyksi.

Metsätaidossa on tullut pärjättyä hyvin sekä pienemmissä kisoissa että SM-kisoissa. Laji on vain jostain syystä ollut minulle luontaisesti helppoa. Toki huonojakin kisoja tulee, jonka varmasti jokainen lajia harrastanut tietää. Nöyränä sitä on lähdettävä aina uuteen kisaan.

SM-kisoista on tullut 8 henkilökohtaista mitalia, joista 5 voittoa, 2 kakkostilaa ja yksi pronssi. Lisäksi 9 joukkuemitalia ja 6 viestimitalia, Kaime:n eli Kainuun metsätaidon riveissä

Mitä vinkkejä antaisit henkilölle, joka harkitsee kisoihin osallistumista?

Ei muuta kuin matalalla kynnyksellä mukaan kisoihin. Jos on urheilutaustaa jonkin verran, varsinkin hiihdosta tai suunnistuksesta, niin yleiseen sarjaan. Jos haluaa pelkästään testata ja kehittää arviointiaan niin sitten taitosarjaan. Eihän sitä välttämättä kukaan ole seppä syntyessään, mutta pikkuhiljaa kilpailujen myötä oppii lajin niksit. Huonoja sijoituksia ei kannata säikähtää, koska niitä tulee myös kymmeniä vuosia lajia harrastaneille.

Suomen Metsäurheiluliiton sivuilta löytää metsätaitokilpailujen tehtävät ja säännöt. Sieltä löytyvät myös metsäurheilupiirit, jos ei tiedä mitä seuraa sitä edustaa kisoissa. Sitten vain keräilemään itselleen tarpeellisia taulukoita, joilla uskoo selviytyvänsä tehtävistä sääntöjen puitteissa. Relaskoopin voi myös viritellä talvella sauvaan ja kesällä keppiin.

Laji on hyvää vauhtia häviämässä, koska nuoret eivät nykyään harrasta lajia. Pahimpana syynä tähän pidän sitä, että oppilaitokset eivät nykyään järjestä oppilailleen metsätaitokisoja. Minun opiskeluaikoinani, ainakin niissä oppilaitoksissa missä minä olin, pidettiin useat metsätaitokisat vuosittain.

Toinen asia varmaan on, että ajatellaan, ettei arviointitaito ole tarpeellista, kun metsävaratietoakin on saatavilla. Mielestäni kuitenkin oma arviointitaito tukee metsäammattilaisen työssä pärjäämistä.

Lopuksi suora lainaus Suomen Metsäurheiluliiton sivuilta: Suomen Metsäurheiluliitto ry:n tarkoituksena on herättää, kehittää ja tukea urheiluharrastusta metsäammattilaisten keskuudessa heidän henkisen ja fyysisen kuntonsa kohentamiseksi, yhteenkuuluvaisuuden lujittamiseksi sekä ammattitaidon ja kansainvälisen yhteistoiminnan kehittämiseksi.

Minusta tuossa kiteytyy hyvin metsäurheilun syvin olemus.

 

 

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This