Metsätuhot Kuusensuopursuruoste
20. Lokakuuta 2022
Tänä vuonna Kainuussa ja muualla Suomessa oli kuusensuopursuruosteen epidemiakesä, joka näkyi kuusen keltaisina neulasina sekä järven pinnoilla kellanruskeina itiölauttoina.
Mikä on kuusensuopursuruoste?
Kuusensuopursuruoste on ruostesieni, joka tarttuu kesäkuussa kasvaviin kuusenneulasiin suopursun lehdistä. Sieni elää kuusen neulasissa kesän muodostaen heinäkuussa oranssikeltaisia helmi-itiöpesäkkeitä. Itiöt talvehtivat suopursun lehdillä, joista se tarttuu uudestaan kuusiin. Laajempia epidemiakesiä esiintyy kuitenkin vain noin 10 vuoden välein, joten peräkkäiset epidemiakesät ovat harvinaisia. Laajemmin kuusensuopursuruostetta esiintyy Pohjanmaalla, Keski-Suomen pohjoisosissa, Kainuussa sekä Lapissa alueilla, joissa suopursu on yleinen.
Mitä tuhoa kuusensuopursuruoste aiheuttaa?
Taudin tartuttamat neulaset karisevat pois, joten tauti vähentää kuusen kasvua tältä osin. Laajempaa tutkimusta tarkasta kasvutappioiden määrästä ei ole. Pohjois-Suomessa kuusensuopursuruoste on merkittävä kuusien harsuuntumista aiheuttava tekijä. Harsuuntuessaan kuusi altistuu seurannaistuhoille, joilla tarkoitetaan sitä, että heikentyneeseen puuhun iskee muita tuholaisia tai tauteja, jotka käyttävät hyödyksi puun heikentynyttä puolustusjärjestelmää.
Kuusensuopursuruostetta suomussalmelaisessa taimikossa.
Torjunta
Kuusensuopursuruosteeseen ei ole kehitetty käyttökelpoisia torjuntakeinoja.
Kuusensuopursuruoste läheltä kuvattuna
Ota yhteyttä!
Matti Nevanperä
MetsätKuntoon-digipalvelu
Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.
Viimeisimmät kommentit