Onnea metsätilakaupoista

 

 

9. lokakuuta 2020

Onnistuneen metsätilakaupan pääkriteerinä pidetään useimmiten sitä, että kaupan molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä tilan toteutuneeseen hintaan. Erityisen onnistuneeksi tilakaupat syntyvät yllätysostajan ilmaannuttua – ja varsinkin, jos hänen tulevat tilan käyttöajatukset miellyttävät myyjää. Kokonaisuuden kannalta huomattavasti lisäarvoa kiinteistökauppoihin tuo myös kaupan hoituminen sujuvasti ja vaikeuksitta. Jos metsätilakauppoja ei tee säännöllisesti, kauppaan liittyvien asioiden selvittelyt voivat vaatia kaupan osapuolilta paljon hermoja ja aikaa.

 

Onnistunut metsätilakauppa

 

Mistä löytää metsätilalle ostaja?

Jos metsätila löytää ostajansa perheestä, suvusta tai naapurustosta, voi puhua todella onnistuneesta tilakaupasta! Ostajaa ei tarvitse suuremmin etsiä ja tila saa myös erityisiä aineettomia arvoja arvostavat ostajat. Mutta jos ostotarjousta ei löydy lähipiiristä, voi asiantuntijan apu olla tarpeen oikean ostajan etsimiseen. Tällä hetkellä metsänostajia pursuaa ovista ja ikkunoista, mutta onkin melkoinen selvitys, kuka tilan ahneimmin haluaa.

 

Metsätilan myyntiprosessi käyntiin

Metsätilan myynti alkaa aina hinnan määrittelyllä, johon tarvitaan usein tueksi metsäasiantuntijan puustolaskelma. Sen jälkeen on tärkeä selvittää tilalle markkinahinta ja mahdolliset muut arvot, joista ostajat voivat olla valmiita maksamaan. Tilan hintaan vaikuttavat puuston lisäksi, saavutettavuus (tiestö), kasvupaikat, maaperä sekä vesistöt.

Jos myyjä päättää ottaa myynnin avuksi metsäkiinteistövälittäjän, myynti alkaa aina välityssopimuksen laatimisella. Sen kestoksi sovitaan 1 – 4 kuukautta, jonka ajan välittäjä pyrkii löytämään tilalle mahdollisimman hyviä ostotarjouksia. Ennen myynti-ilmoitusta välittäjä tutustuu itse kohteeseen, valokuvaa ja merkitsee kohteen maastoon. Tienvarsikyltin ilmaantuessa paikoilleen, saattaa välittäjän puhelin pirahtaa jo ennen kuin myynti-ilmoitus on ehditty julkaista. Metsätilojen myynti tapahtuu pääosin tarjousten perusteella, jotka pyydetään sovittuna määräaikana saapuvaksi. Jos myyjä ei halua tilaa julkiseen myyntiin, voi välittäjä pyytää pelkästään tarjouksia tiedossaan olevilta potentiaalisilta ostajilta.

 

Kättä päälle kauppahinnasta 

Kun ostotarjoukset ovat saapuneet, myyjä vetäytyy pohtimaan niiden hyväksymistä. Kun kaupat syntyvät, alkaa asiakirjojen valmistelu. Välittäjän tehtäviin kuuluu laatia kauppakirja, hankkia siihen tarvittavat tiedot ja sopimukset, huolehtia mahdollisista valtakirjoista sekä varata kaupan osapuolille sopivana ajankohtana kaupantekopaikka ja kaupanvahvistaja. Kaupan osapuolet saavat tutustua asiakirjoihin useita päiviä etukäteen ja ilmoittaa tarpeelliset lisäykset. Kun kauppapäivä koittaa, kauppapaperit ja ajantasaiset rekisteriotteet odottavat valmiina välittäjän toimesta. Kiinteistökaupalta edellytetään aina maakaaren mukaista määrämuotoa, eli kauppakirja tehdään kirjallisesti ja kaupan osapuolten (tai valtakirjalla edustajien) tulee allekirjoittaa kauppakirja yhtä aikaa kaupanvahvistajan toimiessa todistajana. Samalla kaupanosapuolet voivat tutustua toisiinsa ja vaihtaa metsiin liittyvää tietoa tai muistoja.

 

Lainhuuto sinetöi omistusoikeuden

Kauppahinta maksetaan kaupanehtojen mukaisesti joko kaupanteko hetkellä tai muutaman päivän sovitulla maksuajalla. Omistusoikeus siirtyy, kun kauppahinta on maksettu, ja ostaja alkaa hakemaan lainhuutoa. Lainsäädännön mukaan kunnalla on etuosto-oikeus tulla kiinteistön kaupassa ostajan tilalle ja lunastaa myyty kiinteistö itselleen, jos kaupan kohde on merkittävä kunnan yhdyskuntarakentamisen kannalta. Valtiolla on puolestaan etuosto-oikeus kiinteistön kaupassa, jos kiinteistön hankkiminen on tarpeen maanpuolustuksen varmistamiseksi. Lainhuutohakemus jätetään lepäämään siihen saakka, kunnes etuosto-oikeudelle säädetty kolmen kuukauden määräaika on päättynyt. Etuosto-oikeuksien käyttäminen on kuitenkin hyvin harvinaista.

Viimeiseksi välittäjä avustaa sekä myyjää että ostajaa kauppaan liittyvissä verotusasioissa sekä metsätaloustoiminnan ilmoituksissa. Jos kaupassa on myyty kiinteistön sijasta määräala, ostaja jää odottamaan automaattisesti alkanutta lohkomistoimitusta. Siellä määritetään tilalle uusi kiinteistötunnus, nimi ja tieoikeudet.

 

Asiantuntevat ammattilaisemme apunasi

Vuodesta 2018 lähtien Metsät Kuntoon on saanut kunnian olla mukana useissa sadoissa kiinteistöluovutuksissa. Osa metsätiloista on siirtynyt sukupolvelta toiselle joko perintönä, lahjana tai kauppana. Yli sata metsätilaa (4 300 hehtaaria) on myyty välityspalvelumme kautta – ja nämä onnelliset kaupat innostavat meitä jatkamaan ja tarjoamaan metsäkiinteistövälityspalveluita yhä laajemmalle!

Metsätilakauppa

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Tiiminvetäjä

Kainuu, Koilismaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.045 7750 2247

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This