Metsäalan termistöä
20. elokuuta 2020
Metsäalan termistö saattaa aiheuttaa hämmennystä varsinkin aloitteleville metsänomistajille. Tämän lisäksi metsäalalla erilaisia termejä käytetään varsin kirjavasti. Termistön hämmennystä selventämään olemme koonneet asiantuntijoiltamme selityksiä termeistä, joita me käytämme toimenpide-ehdotuksissamme (ts. tarjouksissamme) sekä siitä, mitä sopimuksenteon jälkeen tapahtuu.
Hankintakauppa
Perinteisesti hankintakaupalla tarkoitetaan puutavaran kauppaa, jossa omistaja itse valmistaa puutavaran metsässä eli kaataa puut itse ja kuljettaa puutavaran tienvarteen. Yhtiö ostaa puutavaran tienvarresta. Meidän tapauksessamme hankintakaupan yhteyteen tarjotaan yleensä myös korjuupalvelu, joka on ennakkoon hinnoiteltu. Tällöin meidän ammattilaiset, koneketju, valmistaa puutavaran, kuljettaa tienvarteen ja siitä eteenpäin teollisuuteen.
Arvioitu puukauppatulo
Arvioitu puukauppatulo toimenpide-ehdotuksessamme on laskettu siten, että on määritelty puutavarasta saatava hinta sen loppukäyttäjällä ja siitä vähennettynä arvioidut korjuukulut. Toisin sanoen se, mitä tämän puutavaran valmistus ja kuljettaminen tehtaalle maksaa. Tästä syntyy erotuksena puukauppatulo, joka on konkreettisesti omistajan tilille maksettava raha kaupan päättämisen jälkeen.
Arvioidut puumäärät ja hinnat
Arvioidut puumäärät ja hinnat ovat toimenpide-ehdotuksessamme eriteltynä siten, että erilaisten puutavaralajien korjaaminen metsästä maksaa eri määrän. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että mitä kauempana ja mitä pienempää puuta korjataan, sitä enemmän sen kuljettaminen tienvarteen maksaa. Sen vuoksi toimenpide-ehdotuksessamme on eriteltynä erilaisille hakkuutavoille omat hintansa.
Arvio korjuukuluista
Arvio korjuukuluista tarkoittaa sitä, että meillä on olemassa olevat sopimusurakoitsijat, joilla on kiinteät hinnat ja lähinnä puutavaran järeyden ja pituuden perusteella määräytyvä hinta arvioidaan toimenpide-ehdotukseen ja sen mukaan laskutetaan asiakasta toimenpiteen suorittamisen jälkeen.
Puukauppatulon erittely
Puukauppatulon erittelyssä on kirjoitettu vielä auki puusta saatavat hinnat, niiden korjuusta koituvat kustannukset sekä niiden erotuksena syntyvä puukauppatulo erilaisilla hakkuutavoilla.
Voit myös katsoa metsäasiantuntijamme Matti Nevanperän selitykset termeistä YouTube-kanavaltamme löytyvältä videolta klikkaamalla tästä.
Mitä tapahtuu sopimuksenteon jälkeen?
Puukauppasopimus tallennetaan toiminnanohjausjärjestelmään, jossa se on nähtävillä eri raporteilla, korjuu- ja kuljetusohjelmissa.
Milloin hakkuu tapahtuu?
Hakkuu tapahtuu joko kesällä tai talvella riippuen leimikon (hakattavaksi suunnitellun metsäkuvion) olosuhteista ja miten asiakkaan kanssa on sovittu. Hakkuita toteutetaan myös silloin, kun tarvitaan puuta tiettyyn toimituspaikkaan.
Minne puuta toimitetaan?
Puuta toimitetaan usealle eri toimijalle ja suosimme paikallisia, kainuulaisia sahoja.
Mitä hyötyä on toimittaa puuta usealle eri taholle?
Puutavara voidaan optimoida parhaalla mahdollisella tavalla siten, että metsänomistaja saa parhaan rahallisen hyödyn ja taas toimijakumppani saa sitä raaka-ainetta, mitä tarvitsee.
Youtube-kanavallamme metsäpalvelupäällikkömme Antti Hiltunen kertoo sopimuksenteon jälkeen tapahtuvista asioista. Videoon pääset tästä.
Ota yhteyttä!
Matti Nevanperä
MetsätKuntoon-digipalvelu
Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.