Oletko koskaan miettinyt tätä puuta myydessäsi?

 

 

20. helmikuuta 2022

 

Metsänomistaja ei välttämättä puuta myydessään tule ajatelluksi miten iso työllistävä vaikutus hänen myymällään puullaan on. Saatujen puunmyyntitulojen lisäksi myyty puu luo suoraan sekä välillisesti työpaikkoja koko Suomeen. Työpaikat ylläpitävät alueellista elinvoimaa sekä palveluita.

 

Puuta myydessäsi ensimmäisenä työllistät puuta ostavan yrityksen metsäasiantuntijan. Metsäasiantuntijan lisäksi työllistät välillisesti yrityksen hallinnon sekä muut työntekijät. Kun puukauppasopimus on tehty, työllisyysvaikutus ulottuu yrityksen puunkorjuuvastaavalle, joka huolehtii hakkuiden onnistumisesta. Ennen hakkuita työllistät myös Metsäkeskuksen työntekijöitä, jotka käsittelevät metsänkäyttöilmoituksia. Kun hakkuut alkavat, työllistät metsäkone- ja kuljetusyrittäjiä sekä välillisesti kaluston huolloista ja remonteista vastaavat henkilöt. Monet metsäkoneet sekä kuorma-autot valmistetaan Suomessa, joten välillinen työllisyysvaikutus ulottuu myös paikkakuntiin, missä tehtaat sijaitsevat. Hakkuiden jälkeen työllistät mahdollisesti myös työntekijöitä metsänuudistamiseen sekä taimikonhoitoihin.

 

Kaikki puut eivät mene suoraan tehtaalle tai sahalle kumipyörillä, vaan osa kuljetetaan raiteita pitkin. Näin siis työllistät myös terminaalityöntekijöitä ja junankuljettajia. Puun saavuttua tehtaalle tai sahalle, työllistät suoraan prosessityöntekijät sekä välillisesti tehtaiden ja sahojen hallinnon ja muut työntekijät. Puunjalostuksen jälkeen osallistut myös jalosteiden jatkojalostajien ja jälleenmyyjien välilliseen työllistämiseen. Jatkojalosteista suurin osa lähtee vientiin, joten puuta myymällä työllistämisen lisäksi olet tärkeässä roolissa Suomen ulkomaan viennin ylläpitämisessä.

 

Näiden lisäksi suoraan sekä välillisesti työllistetyt henkilöt käyttävät osan palkastaan suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen näin luoden paikallisesti työpaikkoja ja hyvinvointia.

 

Mitä mieltä olet, haluatko laittaa aluille työllistävän vaikutuksen samalla kun laitat metsät kuntoon?  Jos haluat niin alla olevasta lomakkeesta voit olla yhteydessä sinua palvelevaan metsäasiantuntijaamme.

 

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This