Hyviä uutisia metsäkiinteistön myyntiä suunnittelevalle: Kaikenlaiset metsätilat tekevät kauppansa. Olemme listanneet tähän erilaisia kiinteistöjä ja niistä kiinnostuneita ostajia.

1. Metsätalousmetsät

Parhaiten maksetaan sellaisesta metsäkiinteistöstä, joka muodostuu isosta ja yhtenäisestä kokonaisuudesta. Hehtaareja on mieluiten yli 30, tilalla on mahdollisimman paljon kivennäismaata ja se on hyvin saavutettavissa myös kesäisin.

Metsäkiinteistön puusto on kehitysluokaltaan kasvatusmetsävaiheessa. Tämä tarkoittaa, että puuston ikä on 30–60 vuotta, ja metsä on havupuuvaltaista.

2. Tulevaisuuden metsät

Taimikot kiinnostavat myös. Toiset ostajat haluavat ostaa itselleen työmaata. Silloin taimikon ei tarvitse olla valmiiksi hoidettu, vaan ostaja haluaa tehdä taimikonhoidon itse.

Toinen ostajaryhmä on kiinnostunut valmiiksi hoidetusta, hyväkasvuisesta taimikosta, jonka he jättävät tuottamaan vakaata korkoa.

3. Luontokohde

Jos ostajalla on mielessään luontokohde, hän on usein kiinnostunut metsäkiinteistöstä, jossa on luonnontilainen metsälain mukainen tärkeä elinympäristö. Tällainen voi olla esimerkiksi lähteikkö, puronvarsi, lehto tai tihkupinta.

Ostaja on useimmiten suomalainen tai ulkomaalainen henkilö, joka haluaa suojella alueen ja näkee sillä virkistysarvoa. Heille luontoarvot ovat tärkeitä ja usein taustalla voi olla ajatus hiilikompensaatiosta.

4. Erästelyalue

Yksi metsäkiinteistöjen ostajaryhmä ovat eräharrastajat, jotka haluavat omaa maata vapaa-ajan viettoon. Heitä kiinnostavat kala- ja riistarikkaat alueet, jotka vaihtelevat vesistöiltään, puuston kehitysluokiltaan ja maaperältään. Lintumetsästäjien suosiossa voivat olla joko kosteikot tai runsaspuustoiset metsätilat. Hirvenmetsästäjiä voi kiinnostaa erityisesti jokivarret ja rämeiköt sekä kalastajia kosket.

Vaikka kaikentyyppiset metsäkiinteistöt menevät nyt kaupaksi, voi kiinteistön myyntiä hankaloittaa yksi asia: tie. Jos metsätie on huonossa kunnossa ja kiinteistö on hankala saavuttaa, tämä näkyy hinnassa. Siksi metsätien kuntoon on syytä kiinnittää huomiota.

Metsäkauppaterveisin

Metsäasiantuntija, LKV
Paula Kemppainen

Kysymyksiä metsäkiinteistövälityksestä?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Tiiminvetäjä

Kainuu, Koilismaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.045 7750 2247

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This