Olipa kyseessä metsätien peruskorjaus tai kokonaan uuden tien rakentaminen, hankkeen toteutus kannattaa antaa asiantuntijan vastuulle. Tiehankkeessa on paljon sellaisia osa-alueita, joissa tarvitaan erityistä tietoa. Prosessit kestävät yleensä parikin vuotta, sillä lain vaatima protokolla on tarkka.

Monen vuosikymmenen kokemukseni perusteella monimutkaisetkin tiehankkeet saadaan asiantuntijan avulla hoidettua niin, että tiekunnan jäsenet ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Metsätiehankkeeseen voi hakea valtion Kemera-avustusta tai ELY-keskuksen rahoitusta. Jotta näitä huomattavia avustuksia saa, rahoittaja vaatii hankkeelle ulkopuolisen vetäjän.

Asiantuntijan avulla vältytään myös yllätyskustannuksilta. Metsätiehankkeessa asiantuntija tekee kustannusarvion tarkoituksella hieman yläkanttiin. Tällä varaudutaan mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin, joita tietä korjatessa voi tulla vastaan. Asiantuntijan vastuulla on myös tukien palauttaminen valtiolle, kun todellinen laskutus selviää sekä osakaskohtaisten kustannusten laskeminen.

Välillä tarvitaan selvitystyötä

Metsissämme on paljon teitä, joiden kunnossapidosta ei ole pidetty yksityistielain edellyttämää huolta. Joissakin tapauksissa tiet ovat olleet hoitamatta useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. 

Meihin voi olla yhteydessä kuka tiekunnan osakas tahansa. Ainahan ei edes tiedetä, ketkä tiekuntaan kuuluvat. Tällaisissa tilanteissa me selvitämme ensimmäisenä tiekunnan tilanteen ja hoidamme sen koolle.

Metsätie kannattaa kyllä laittaa kuntoon. Erityisesti jos mielessä on puu- ja kiinteistökauppoja tai haluaa varmistaa, että metsäomaisuuden arvoa vaaliva metsänhoito on mahdollista.

Metsätieterveisin

Metsäasiantuntija
Pentti Heikkinen

Kysymyksiä tiehankkeista?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Pentti Heikkinen

Jarkko Laamanen

Metsäasiantuntija (yksityistiet, suometsänhoito)

Etelä-Savo

puh. 050 434 0744

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This