Metsätuhot Kuusensuopursuruoste

 

20. Lokakuuta 2022

Tänä vuonna Kainuussa ja muualla Suomessa oli kuusensuopursuruosteen epidemiakesä, joka näkyi kuusen keltaisina neulasina sekä järven pinnoilla kellanruskeina itiölauttoina.

Mikä on kuusensuopursuruoste?

Kuusensuopursuruoste on ruostesieni, joka tarttuu kesäkuussa kasvaviin kuusenneulasiin suopursun lehdistä. Sieni elää kuusen neulasissa kesän muodostaen heinäkuussa oranssikeltaisia helmi-itiöpesäkkeitä. Itiöt talvehtivat suopursun lehdillä, joista se tarttuu uudestaan kuusiin. Laajempia epidemiakesiä esiintyy kuitenkin vain noin 10 vuoden välein, joten peräkkäiset epidemiakesät ovat harvinaisia. Laajemmin kuusensuopursuruostetta esiintyy Pohjanmaalla, Keski-Suomen pohjoisosissa, Kainuussa sekä Lapissa alueilla, joissa suopursu on yleinen.

Mitä tuhoa kuusensuopursuruoste aiheuttaa?

Taudin tartuttamat neulaset karisevat pois, joten tauti vähentää kuusen kasvua tältä osin. Laajempaa tutkimusta tarkasta kasvutappioiden määrästä ei ole. Pohjois-Suomessa kuusensuopursuruoste on merkittävä kuusien harsuuntumista aiheuttava tekijä. Harsuuntuessaan kuusi altistuu seurannaistuhoille, joilla tarkoitetaan sitä, että heikentyneeseen puuhun iskee muita tuholaisia tai tauteja, jotka käyttävät hyödyksi puun heikentynyttä puolustusjärjestelmää.

 

Kuusensuopursuruostetta suomussalmelaisessa taimikossa.

Torjunta

Kuusensuopursuruosteeseen ei ole kehitetty käyttökelpoisia torjuntakeinoja.

 

Kuusensuopursuruoste läheltä kuvattuna

 

 

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This