Metsätila myyntiin?

 

 

24. kesäkuuta 2021

  • Omistatko metsäkiinteistön, jonka ylläpito on enemmän taakka kuin iloinen ja tuottava puuhamaa?
  • Oletko osakkaana kiinteistöyhtymässä, joka ei saa metsän käsittelyyn liittyviä päätöksiä tehtyä?
  • Kesälomalla lomamatka perheen parissa voittaa entisen kotipaikan työleirin?
  • Epätietoisuus oikeista toimenpiteistä kalvaa mieltä ja metsäorganisaation luvattu neuvonta-apu jäi tulematta?

 

Moni metsänomistaja painii samanlaisten ajatusten kanssa. Perintönä saatu metsä sisältää tunnearvoa ja usein myös muistoja. Kevein perustein ei kiinteistökaupoille siis kannata lähteä. Mikäli ajatus myynnistä voittaa, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen parhaan tuoton ja sujuvan kaupan saavuttamiseksi.

Metsäkiinteistön myynti onnistuu helposti ja hinnatkin ovat tällä hetkellä huomattavan korkealla. Markkinoilla on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Kaupaksi menevät kaiken kokoiset metsätilat. Tyypillisesti pienemmät tilat menevät yksityisille ostajille, keskisuuret metsäsijoittamiseen keskittyneille ammattilaisille ja suurimmat kokonaisuudet metsärahastoille tai muille sijoitusyhtiöille.  Hintaan vaikuttaa puuston arvon lisäksi sijainti, saavutettavuus, luontoarvot sekä metsän kasvukunto. Mitä isompi kokonaisuus, sitä enemmän se herättää kiinnostusta markkinoilla.

Tiedotusvälineissä on maalailtu uhkakuvia metsien omistusrakenteen muutoksen riskeistä. Pahimmillaan ”asiantuntija” kertoo televisiouutisissa ulkomaalaisten yhtiöiden aikeista hakata ostettu tila paljaaksi ja jättää jälkityöt muiden huoleksi. Realismilla ei ole tämän ajatuksen kanssa paljoakaan tekemistä, sillä sijoitetun pääoman tuoton turvaaminen on metsäsijoittamisen tärkein periaate. Päinvastoin isoja satsauksia tehneet sijoittajat huolehtivat omaisuudestaan keskivertoa kiinteistöyhtymää tai yksityistä omistajaa paremmin. Tämä osaltaan myös takaa teollisuudelle riittävän puuvirran kaikissa suhdannetilanteissa ja kansantalous voi paremmin.

Ammattimaisesti toimiva kiinteistövälitysorganisaatio huolehtii kaupan alusta loppuun. Metsävaratietojen maastotarkastus on sijoitus, joka usein tuottaa itsensä takaisin korkojen kanssa. Myyntiprovisiotakin menee, mutta myyntivoittoveron ja siitä tehtävien tulonhankkimisvähennysten jälkeen summat tasautuvat huomattavasti. Hyvin laadittu myynti-ilmoitus ja näkyvyys sopivissa paikoissa lisää kiinnostuksen määrää. Jos tilan myynti on mielessä, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaisiimme, niin mietitään yhdessä tilanteeseen parhaiten sopiva ratkaisu!

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This