Metsäsuunnitelma: Askel kestävään metsänhoitoon

 

5. huhtikuuta, 2024

Suomen Metsät kuntoon Oy on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen yksilöllistä ja kestävää metsänhoitoa. Yksi tärkeä askel tässä prosessissa on metsäsuunnitelman laatiminen. Metsäsuunnitelma toimii käytännössä käsikirjana metsäomaisuudellesi, auttaen sinua hoitamaan omaa metsäomaisuuttasi arvojesi mukaisella tavalla. Metsäsuunnitelma on tärkeä työkalu, niin metsää kauemmin omistaneelle, kuin myös uudelle metsänomistajalle, joka haluaisi saada suuntaviivoja siihen, mitä toimenpiteitä metsässä kannattaisi lähteä tekemään.

 

Mikä on metsäsuunnitelma?

 

Metsäsuunnitelma laaditaan noin 10 vuodeksi eteenpäin ja se perustuu maastokäynteihin sekä kaukokartoitusaineistoihin. Suunnitelmassa kuvataan metsätilasi puuston tila ja terveys, sekä määritellään tarvittavat toimenpiteet kullekin tilan kuviolle. Lisäksi suunnitelmassa selvitetään turvemaiden suometsänhoito- sekä lannoitustarpeet. Suunniteltavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi taimikonhoito, harvennus, nuoren metsän hoito, lannoittaminen sekä uudistamistyöt. Suunnitelman laatimisen yhteydessä arvioidaan myös tilan tulonlähteitä ja laaditaan arvioitu budjetti toimenpiteiden tuloista ja menoista seuraavalle 10-vuodelle.

 

Miksi metsäsuunnitelma on tärkeä?

 

Metsäsuunnitelma on kuin metsän kuntotarkastus. Se sisältää runsaasti tietoa omistamastasi metsästä ja se auttaa sinua huolehtimaan metsäomaisuudestasi parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Miten metsäsuunnitelma tehdään?

 

Metsäsuunnitelman laatiminen etenee seuraavasti:

 

  1. Metsäpalvelusopimuksen teko: Aluksi tehdään sopimus metsäsuunnitelman tekemisestä ja käydään yhdessä läpi arvojanne ja tavoitteitanne metsäomaisuuden hoitoon liittyen. Lisäksi käymme yhdessä läpi metsätilanne historiaa sekä teidän omia kokemuksianne ja tavoitteitanne metsänomistajana.
  2. Tilanteen kartoittaminen: Ennen maastosuunnittelua kartoitetaan saatavilla olevat digitaaliset aineistot metsätilaanne liittyen (kaukokartoitusaineistot, metsänkäyttöilmoitukset, vanhat suunnitelmat jne). Näiden aineistojen avulla luodaan pohjatietoa uudelle suunnitelmalle.
  3. Maastotyöt: Toimistolla koostettujen tietojen pohjalta, metsäasiantuntija tekee seuraavaksi maastokäynnin metsätilallenne. Maastossa tehdään tarkempi arvio toimenpiteistä, puuston terveydentilasta sekä tarkastetaan ja tarvittaessa korjataan kaukokartoituksen perusteella tuotettujen puustotietojen pitävyyttä.
  4. Metsäsuunnitelman koostaminen: Maastotöiden jälkeen, kerättyyn tietoon perustuen, koostetaan varsinainen metsäsuunnitelma.
  5. Metsäsuunnitelman esittely ja palauttaminen: Lopuksi metsäsuunnitelma esitellään ja palautetaan teille ja käydään yhdessä läpi kaikki havainnot, mitä metsästä löytyi ja varmistetaan, että suunnitellut toimenpiteet vastaavat arvojanne ja tavoitteitanne.

 

Metsäsuunnitelma on tärkeä työkalu kestävän metsänhoidon ja metsätalouden kannalta. Se auttaa sinua huolehtimaan metsäomaisuudestasi pitkällä tähtäimellä ja varmistaa, että metsässäsi tehtävät toimenpiteet, vastaavat omia tavoitteitasi ja arvojasi. Jos kaipaat lisätietoja tai haluat keskustella metsäsuunnitelmasta, ota rohkeasti meihin yhteyttä

 

 

Metsäsuunnitelma asioissa ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Tiiminvetäjä

Kainuu, Koilismaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.045 7750 2247

Mirva Salo

Metsätalousinsinööri, LKV, Kaupanvahvistaja

Pirkanmaa, Keski-Suomi, Satakunta, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.050 592 9257

 

Jyrki-Pekko Kinnunen

Metsänhoitaja, LKV, Kaupanvahvistaja
Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo
puh. 050 565 9754
etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

 

Jarkko Laamanen

Metsänhoitaja

Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Uusimaa

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.050 434 0744

Share This