Metsäsijoittajan viisi vinkkiä

 

25. syyskuuta 2020

Kainuulainen metsänomistaja Kimmo Moilanen on sijoittanut metsätiloihin jo vuodesta 2010 alkaen. Kimmolla on metsiä Kainuussa ja Virossa. Hän omistaa metsiä sekä yksin että metsäyhtymänä ystävien kanssa. Kimmo on koulutukseltaan metsänhoitaja ja tehnyt työuransa metsäteollisuuden palveluksessa Suomessa, Alankomaissa ja Espanjassa. Viimeiset viisi vuotta Kimmon perhe on asunut Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla, mutta kesäisin kotiseutukaipuu on lennättänyt miehen sahailemaan kainuulaisia taimikoitaan. Paluumuutto Kainuuseen onkin pyörinyt viime vuosina vahvasti mielessä, ja lienee vain ajan kysymys, kun kotitila Oulujärven rannalla saa uuden isännän.

 

Metsäsijoittaja Kimmo Moilanen

 

Kimmon vinkit metsäsijoittamisesta kiinnostuneille:

 

  • Selvitä alueen puunostajat, mikäli kohteella on huomattavia haltuunottohakkuita. Selvitä heidän ajankohtainen ostotarpeensa kohteen leimikkotyypeille ja hintatasokin voi kiinnostaa. Tukkipuusaannon merkitystä tulokseen ei voi ylikorostaa.
  • Etsi metsätiloja riittävän laajalta alueelta, ettei tarjonnan vähyys rajoita liiaksi ostomahdollisuuksia.
  • Opettele diskonttaamaan tulot nykyarvoiksi ja vertaile lukuja yleensä esitettyihin summa-arvolukuihin. Mieti, millaisia riskejä arvioimiisi tuloihin liittyy ja säädä korkokanta tilanteen mukaan.
  • Hahmota oman työpanoksesi tilanne ja tarve, ja mieti kuinka se vaikuttaa kilpailevien tarjouksien toimijoihin, joilla kaikki tekeminen maksaa. Arvioi kohteen soveltuvuus ylipäätään sijoitusmetsäksi, ja sitä kautta kuinka kiinnostuneita oletat rahastojen olevan kohteesta. Isommat, runsaspuustoiset ja hyvin hoidetut tilat sopivat hyvin rahastojen tarpeeseen ja hinnat voivat nousta omatoimiselle metsänomistajalla epäedullisen korkeiksi.
  • Osaavan välittäjän avulla ymmärrät metsätilan muutkin kuin puuntuotannolliset arvot. Paikallistuntemuksella ja metsällisillä harrastuksilla on arvonsa.

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Tiiminvetäjä

Kainuu, Koilismaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh.045 7750 2247

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This