Ajankohtaista metsässäsi osa 4 – Mahlan keruu 

 

29. Huhtikuuta 2022

Mahlalla tarkoitetaan lehtipuiden johtosolukossa kasvukauden alussa virtaavaa nestettä. Mahla koostuu pääasiallisesti vedestä ja sokerista. Sokerin lisäksi mahlassa on paljon terveellisiä hiven- ja valkuaisaineita sekä entsyymejä. Mahlaa voi juoda sellaisenaan janojuomana tai sitä voidaan käyttää mehuissa, smoothieissa ja leivonnassa sekä siitä voidaan valmistaa hyvää siirappia.

Mahlan keruu

Mahlan keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten sen keruuseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Mahlaa kerätään pääsääntöisesti koivusta, mutta mahlaa voidaan kerätä myös esimerkiksi vaahterasta ja tammesta.

 

Mahlan keruuaika alkaa huhtikuussa, kun vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella ja keruuaika jatkuu aina lehtien puhkeamiseen asti. Mahlan keruuajan pituus onkin yleensä noin kolmesta neljään viikkoa.

 

Mahlan keräämiseen tarvitaan porakone, 5–10 millimetrin poranterä, letku ja astia, johon mahlaa kerätään. Puhtaus on mahlan keruussa todella tärkeää, joten työvälineet on syytä putsata ennen keruun aloittamista.  Reiän poraamisen jälkeen reikä putsataan sahanpuruista ja muista roskista. Keruuastia on hyvä asettaa siten, että se ei pääse kaatumaan sen täytyttyä.  Sen lisäksi astia kannatta asettaa varjoon tai ympäröidä se lumella, jotta mahla säilyisi paremmin. Valumisnopeus voi olla jopa 10–15 litraa vuorokaudessa, joten pienempi astia täyttyy nopeasti.

 

Poraamisen seurauksena syntyneestä reiästä puu voi altistua sienitaudeille ja värivioille. Tätä voidaan välttää paikkaamalla reikä valutuksen jälkeen mehiläisvahalla. Mahlan keruu puiksi kannattaa muutenkin valita puut, jotka eivät ole laatunsa puolesta puuntuotannollisesti merkittäviä.

 

Mahlan keruuta lähimetsästä.

Mahlan säilytys

Mahlaa täytyy säilöä viileässä, jotta se ei pilaantuisi. Mahla säilyy jääkaapissa pari vuorokautta, mutta pakastimessa jopa vuoden. Mahlaa voi myös pastöroida, joka parantaa sen säilyvyyttä.

Ansaintamahdollisuus

Metsänomistaja voi kerätä ja myydä mahlaa itse tai vuokrata mahlan keruuoikeuksia eteenpäin siihen erikoistuneille yrityksille. Keruuoikeuden vuokran voi sitoa kerättyyn mahlaan tai puiden määrään.  

 

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This