Ajankohtaista metsässäsi

Osa 2 – Männyn pystykarsinta

 

4. Huhtikuuta 2022

Pystykarsinta

Pystykarsinnalla tarkoitetaan kuolleiden ja elävien oksien karsintaa puista. Pystykarsinnan tavoitteena on lisätä arvokkaiden oksattomien tyvitukkien määrää. Tyvitukilla tarkoitetaan puun rungon tyvestä tehtyä tukkia.  Pystykarsituista tyvitukeista saatu sahatavara on laadultaan parempaa ja näin siksi arvokkaampaa. Arvokkaiden tyvitukkien lisäksi pystykarsintaa harrastetaan myös esteettisistä syistä.  

 

Männyn pystykarsinta

Lumi taivuttaa sekä katkoo puita, joka näkyy suoraan metsänomistajalle taloudellisena tappiona.  Lumi voi myös tehdä tuhoja taimikoissa, joka voi johtaa täydennysistutus tarpeeseen. Silmällä kannattaa pitää etenkin nuoria harventamattomia männiköitä, joiden lumituhoriski on korkea.

 

Pystykarsintaa varten männiköstä valitaan 300–500 puuta, joilla on parhaimmat edellytykset tuottaa laadukasta puutavaraa.   Optimaalinen ajankohta karsinnalle on, kun mäntyjen rinnankorkeusläpimitta on 7–13 senttimetriä. Karsinta suoritetaan 4–6 metrin matkalta siten, että elävää latvusta jää jäljelle vähintään 40 %.  Terveiden poistettavien oksien paksuus tulee olla alle 2,5 senttimetriä ja niitä saa poistaa vain 1–2 oksakiehkuraa. Oksia ei kannata sahata aivan runkoa myöten, jottei runkoon eikä oksakaulaan tulisi vaurioita. On syytä myös muistaa, että eläviä oksia karsittaessa puu altistuu taudeille ja tuholaisille. Tämän vuoksi karsinta kannattaa ajoittaa kevättalvelle, kun puun puolustusreaktiot ovat jo käynnissä ja kylestyminen alkaa heti kasvun alettua.  Kylestymisellä tarkoitetaan oksantynkien peittymistä puun sisään puun kasvaessa.

 

 

 

Pystykarsintaan soveltuu erinomaisesti pitkävartinen oksasaha.

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This