Heinäkuun vinkki – Marjakausi on nyt parhaimmillaan!

 

23. Heinäkuuta 2024

 

Suomen kesä on nyt parhaimmillaan ja luonto on herännyt täyteen loistoonsa. Tämän ansioista marjasatokin on jo kypsynyt ja metsät ovat täynnä herkullisia marjoja, jotka odottavat poimijoitaan. Tämä on täydellinen aika suunnata luontoon, nauttia raikkaasta ilmasta ja kerätä talteen luonnon antimia. Metsämarjojen poiminta ei ole ainoastaan mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, vaan se tarjoaa myös monia hyötyjä niin terveydelle kuin taloudellekin. Metsänomistajille marjaretki on samalla hyvä mahdollisuus käydä tarkastamassa myös omien metsien kuulumiset.

 

Tänä vuonna marjanpoiminnalla tienaamiseen on erityisen hyvät mahdollisuudet, sillä poimijoista on pula ja marjojen hinnat ovat erittäin hyvällä tasolla. Tämän lisäksi metsämarjojen poiminnalla on lukuisia muitakin hyötyjä. Tässä niistä muutamia.

 

Metsämarjojen poiminta – parasta terveysliikuntaa

Metsämarjojen poiminta tarjoaa monia etuja, jotka tekevät tästä harrastuksesta erityisen palkitsevaa.

 

Hyötyliikunta

Marjanpoiminta on erinomaista hyötyliikuntaa. Kun kävelet metsässä ja kyykistyt poimimaan marjoja, harjoitat monipuolisesti eri lihasryhmiä ja parannat kestävyyskuntoasi. Lisäksi luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä ja vähentää stressiä. Tämä on täydellinen tapa yhdistää liikunta ja luonnonläheisyys.

 

Ravintorikkaat herkut

Metsämarjat, kuten mustikat, puolukat, vadelmat ja tietenkin lakat, ovat todellisia superfoodeja. Ne ovat täynnä vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja, jotka tukevat terveyttäsi monin tavoin. Esimerkiksi lakka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja ellagitanniineja, joilla on todettu olevan monia terveyshyötyjä.

 

Taloudelliset hyödyt

Marjojen myyminen voi olla myös mukava lisätulon lähde. Monet marjanostajat ja yritykset etsivät jatkuvasti laadukkaita suomalaisia metsämarjoja. Lakat ovat erityisen arvokkaita, joten niiden myyminen voi tuoda hyvän korvauksen vaivannäöstä. Lisäksi poimimalla enemmän kuin tarvitset, voit säilöä marjoja talven varalle tai jakaa niitä ystävien ja perheen kanssa. Tällä hetkellä marjaa jalostavalla teollisuudella on pula raaka-aineesta. Jokainen poimittu litra on tärkeä ja auttaa suomalaista marjateollisuutta menestymään. Lisäksi marjojen poiminnan avulla voi hankkia itselleen jopa tuhansien eurojen lisätulon, mikä on kaiken hyvän lisäksi vielä verovapaatakin.

 

Mitä marjoja poimia?

Suomen luonnosta, löytyy monipuolinen kattaus luonnonmarjoja. On lakkaa, mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa, karpaloa, tyrniä, variksenmarjaa, metsämansikkaa jne, joista jokaisella on oma erityinen makunsa ja hyötynsä. Suosittelemmekin siis tutustumaan näihin kaikkiin metsäluonnosta löytyviin ravinnepommeihin. Mikäli suunnittelet kuitenkin tienaavasi lisätuloja marjanpoiminnan avulla. Niin suosittelemme keskittymään erityisesti lakan ja mustikan poimintaan.

 

 

Lakka – suon kulta

Lakka, tunnetaan myös nimellä hilla tai suomuurain, on arvostettu ja herkullinen metsämarja, jota löytyy erityisesti Pohjois-Suomen suoalueilta. Lakan poiminta vaatii hieman suunnittelua ja varustautumista, mutta palkinto on vaivan arvoinen. Tässä muutamia vinkkejä lakan onnistuneeseen poimintaan:

 

  1. Etsi sopivat kasvupaikat

Lakat viihtyvät erityisesti soilla ja kosteikoilla. Lapin ja Pohjois-Suomen suot ovat tunnettuja lakkapaikkoja, mutta lakkaa voi löytää myös etelämpää sopivilta soilta. Etsi karttojen avulla suoalueita ja lähde tutkimaan niitä.

  1. Valitse oikea aika

Lakka kypsyy heinäkuussa, mutta tarkka ajankohta vaihtelee sääolosuhteiden mukaan. Seuraa paikallisia marjasäätiedotuksia ja kysy vinkkejä paikallisilta marjanpoimijoilta. Kypsä lakka on kullankeltainen ja irtoaa helposti varresta.

  1. Varustaudu asianmukaisesti

Suoalueet voivat olla vaikeakulkuisia ja märkiä, joten hyvä varustus on tarpeen:

  • Kumisaappaat pitävät jalat kuivina.
  • Pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita suojaavat hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä.
  • Hyttyskarkote voi parantaa kokemuksen mielekkyyttä
  • Reppu tai marja-astia, jossa on kansi, estää marjojen murskautumisen. Hyvänä lakka-astiana toimii myös esimerkiksi 5 litran mehuastia, joista korkkiosa ja sen kaula on leikattu irti.

 

Mustikka

Mustikka on Suomen metsien yleisimpiä ja rakastetuimpia marjoja. Sen poiminta on hieman helpompaa kuin lakan, mutta muutamat vinkit voivat tehdä siitä vieläkin mukavampaa ja tehokkaampaa.

 

  1. Valitse hyvä sijainti

Mustikkaa kasvaa lähes kaikissa Suomen metsissä, mutta erityisesti kuusimetsät ja sekametsät ovat hyviä paikkoja. Etsi alueita, joissa on riittävästi valoa, sillä mustikka viihtyy parhaiten puolivarjoisilla paikoilla. Älä pelkää myöskään hakkuuaukeita. Yleensä hakkuun jälkeen tuoreen kankaan mustikkavaltaiset kankaat antavat muutaman vuoden ajan todella hyvän marjasadon, koska hakkuun jälkeen valon määrä lisääntyy valtavasti.

  1. Seuraa kypsymistä

Mustikat kypsyvät yleensä heinä-elokuussa. Kypsä mustikka on tummansininen ja mehukas. Poimimaan kannattaa lähteä vasta, kun mustikat ovat riittävän kypsiä. Suuri raakojen marjojen osuus, vain lisää roskimistyötä ja sato menee hukkaan.

  1. Oikeat varusteet

Mustikan poiminta ei vaadi yhtä raskasta varustusta kuin lakan poiminta, mutta muutamat perusasiat ovat tarpeen:

  • Mukavat vaatteet ja hyvät kengät, jotka soveltuvat metsään.
  • Marja-astia, esimerkiksi ämpäri tai marjakori, jossa on kantokahva.
  • Mustikanpoimuri voi nopeuttaa poimintaa merkittävästi, mutta käsin poimiminen varmistaa, ettei lehtiä ja roskia päädy marja-astiaan.
  1. Poimi oikein

Kun poimit mustikoita, käytä hellävaraista otetta, jotta marjat eivät murskaannu. Jos käytät poimuria, vedä sitä varovasti pensaan läpi ja tyhjennä poimuri usein, jotta marjat eivät murskaudu.

Yhteenveto

Heinäkuu ja elokuu ovat parasta aikaa hyödyntää Suomen rikkaat marjametsät. Poimiessa voit nauttia ulkoilusta, parantaa terveyttäsi ja ehkä ansaita myös hieman ylimääräistä rahaa. Erityisesti lakan ja mustikan poiminta on vaivan arvoista, sillä nämä marjat ovat todellisia luonnon aarteita. Joten pakkaa mukaan tarvittavat varusteet, suuntaa metsään ja nauti kesän herkuista!

Mikäli marjastusaihe kiinnostaa enemmänkin, niin kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi Arktiset Aromit ry sivuihin https://www.arktisetaromit.fi/fi/marjat/

 

Onnea marjaretkillesi ja hyvää satoa!

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Miikka Minkkinen

Toimitusjohtaja

puh. 044 974 6339

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This