Black Friday

 

20. marraskuuta 2020

On se musta todellakin, tämäkin perjantai. Niin kuin monet muutkin perjantait näin syksyllä. Pikkuisen väriksi nakkasi lunta viime yönä. Marraskuinen ostamisen spesiaaliperjantai on taas ensi viikolla ja ainakin täällä Kainuun korkeudella on ruukannut olla jo talven merkkejä ilmassa. Ja jopa maassa. Tänä vuonna ei ole pakkasta eikä lunta liiaksi näkynyt.

 

Pakkasta odotellessa

Puunhankinnan kimpussa toimiville tällaiset pimeät ja märät kelit ovat karmeita. Joka paikassa on vettä ja kosteutta. Liika kosteus aiheuttaa pehmeyttä niin metsiin kuin tiestöönkin. Ojat, purot ja muutkin vesistöt ovat tänä vuonna vähintään reunojaan myöten täynnä vettä – jopa ylikin. Vettä on tullut aamulla, illalla, vaakasuoraan, pystysuoraan ja vaikka miten. Puuston hakkuun osalta ei juuri kantavia paikkoja enää ole. Ja ne vähäisetkin kohteet, joissa hakkuita voi suorittaa järkevästi, alkavat olla kortilla. Myös tiestö ja niillä liikkuminen vaikeutuu. Erityisesti silloin, kun kelit käyvät pakkasen puolella jonkin aikaa ja sitten plussakelillä sulavat.

 

Hatunnosto puuhuollon tärkeimmälle lenkille

Täytyy nostaa hattua sille yrittäjä- ja työntekijäjoukolle, jotka tänäkin vuonna ovat puunkorjuun, kuljetuksen sekä lastaamisen parissa työskennelleet. He muodostavat sen puuhuollon tärkeimmän lenkin, joka irrottaa puut kannoiltaan ja kuorma kuormalta kuskaavat ne tien varteen. He kuljettavat puutavaran tien varsilta tehtaille, sahoille ja terminaaleihin – olosuhteiden armoilla.  

Pimeässä

 

Puunhankinnan haasteellinen vuosi

Tähän saakka kulunut vuosi ei mitenkään helppo ole ollut puunhankinnan osalta. Alkuvuonna tuli rajoitteita tuotantolaitosten lakkojen ja työsulkujen osalta. Hakkuita ja kuljetuksia täytyi vähentää jonkin verran. Toukokuussa Kainuussa kevään tulo antoi odottaa ja silloin pakkasia oli varsin pitkään eikä puunkorjuuta voitu aloittaa ajallaan. Lieneekö silloin ne pakkaset pidetty, mitä nyt tarvittaisiin? Kesäkuussa olikin hienot lämpimät kelit ja korjuu pyöri hyvin. Kesäkuun lopulla paikallinen myrskytuho aiheutti lisähämminkiä puunkorjuuseen. Heinäkuussa ja alkusyksystä vettä tuli ihan riittävästi jälleen.

Eteläisemmässä Suomessa vähälumiset ja lumettomat talvet ovat olleet jo arkipäivää pitkään. Kainuussa on saatu nauttia vielä melkein ”oikeista” talvista. Saa nähdä, onko lumiraja nousemassa ylemmäs Suomen kartalla? Keleihin ja olosuhteisiin ei juuri voida vaikuttaa, vaan on sopeuduttava niihin ja koettava ennakoida tilanteet etukäteen.

 

Black Friday

Black Fridayn ostoksia tehdessä on hyvä muistaa, että ostettu tavara tarvitsee pakkauksen ja siihen on oltava materiaalia. Materiaalia tulee tehtaasta, joka saa raaka-aineensa metsästä. Puu ei liiku ilman lukuisaa ammattilaisjoukkoa metsästä tehtaalle. Kelistä huolimatta, kädet öljyn mustaamina, he huoltavat koneensa ja autonsa, jotta puuvirtojen liike eteenpäin ei katkeaisi. Heille voi nostaa maljan – ehkäpä ihan ”black labelia”.

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Antti Hiltunen

Metsäpalvelupäällikkö

puh. 040 190 6865

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This