Äestämällä otolliset kasvuolosuhteet uudelle taimikolle

 

14. helmikuuta 2020

Näin kevään tullen alkavat metsien hoitotoimenpiteet koputella ovelle. Jos pohdit äestämistä metsäsi maanmuokkausmenetelmäksi, kannattaa se ajoittaa heti alkukesään, jotta siemenet ehtivät itää ennen mahdollisia hellekelejä.

– Äestys on kannattavaa suorittaa alueilla, joilla metsä on ollut mäntyvaltaista, metsänhoitopäällikkö Janne Seppänen Suomen MetsätKuntoon Oy:stä kertoo.

Äestäminen on hyvä vaihtoehto uudistettavalle alueelle, kylvetäänpä sinne männynsiemen tai jos alueen annetaan uudistua luontaisesti. Koneen jättämät jäljet peittyvät nopeasti eikä alueelle jää liikkumista haittaavia jälkiä.

 

”Äestys on kannattavaa suorittaa alueilla, joilla metsä on ollut mäntyvaltaista.”

 

– Äestämisellä luodaan otolliset kasvuolosuhteet taimille. Sillä on merkittävä vaikutus taimikon alkukehitykselle, Seppänen kertoo.
Uudistettavista alueista äestys sopii kangasmaille, joissa on vesitalousasiat kunnossa. Karut alueet muokataan äestämällä maata rikkoen niin, että kivennäismaa tulee taimia varten esille.

– Koneen äestäessä kylvetään samalla männyn siemen maahan, Seppänen selventää ja kertoo, että koneellinen äestäminen ja kylvö on käytössä useimmiten hehtaarista ylöspäin olevilla alueilla. Pienimmät yksittäiset uudistamiskohteet metsittyvät usein luonnostaan ympäröivän metsän voimasta tai sinne käydään kylvämässä siemeniä käsipelillä.

 

”Koneellinen äestäminen ja kylvö on käytössä useimmiten hehtaarista ylöspäin olevilla alueilla.”

 

Muina maanmuokkaustapoina on kaivinkoneella tehtävät eri mätästyslajit, tarvittaessa myös navero- ja ojitusmätästykset.
-Me voimme arvioida passaako äestys tai jokin muu tapa metsäsi muokkausmenetelmäksi, Seppänen lupaa. Suomen MetsätKuntoon käyttää kylvöön laadukasta jalostettua männynsiementä, jonka itävyys on korkeaa luokkaa. Tulevana kesänä odottelee jo muutama sata hehtaaria äestämistä.

 

Oikealla oleva taimikko on äestämällä uudistettu reilu 20 vuotta sitten. Taimikko on kasvanut tiheänä ja siihen tehdään ensi kesänä nuorenmetsän hoito metsurityönä.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kati Kananen

Toimisto, osto- ja myyntireskontra

puh. 050 466 1567

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This