Puukaupan ABC: Milloin on oikea aika tehdä puukauppaa?

 

31. Toukokuuta 2024

Puukauppa on yksi metsänomistamisen tärkeimmistä toimenpiteistä. Puukaupan avulla metsään sijoitetut hikipisarat tai muut hoitotoimenpiteisiin käytetyt rahalliset panokset saadaan vihdoinkin konkretisoitua pienempinä tai suurempina tuloina, riippuen metsän tilasta ja hakkuutavasta. Puukaupan jälkeen kasvamaan jäävillä puilla on taas lisää kasvutilaa ja uudistamisen jälkeen päästään myös auttamaan uutta metsäsukupolvea kasvun tielle. Tehdyt toimenpiteet antavat aina jäävällekin puustolle mahdollisuuden kasvaa yhä uhkeimmiksi petäjiksi.

Puukaupassa on monia elementtejä, mitä metsänomistajalla pitää ottaa huomioon. Yksi niistä on ajankohta, eli milloin kauppa kannattaa tehdä. Tässä muutamia vinkkejä puukaupan ajoitukseen.

  1. Metsän ja puuston tila

Yksi tärkeimmistä tekijöistä puukaupan ajoituksessa on metsän kasvuvauhti ja puuston kypsyys. Metsänomistajan kannattaa odottaa, kunnes puut ovat saavuttaneet optimaalisen koon ja laadun ennen puukaupan tekemistä. Mikäli harvennuksen tekee liian aikaisin, poistettava puusto on pienempää kuin se olisi optimaalisessa tilanteessa. Tämän takia korjuukulu kasvaa sekä kertymä on sekä kokonaisuudeltaan että tukkimäärältään pienempi.

Harvennus kannattaa ajoittaa siihen vaiheeseen, kun puusto on niin tiheää, että se alkaa haitata puiden kasvua. Ei kannata kuitenkaan odottaa niin kauan, että kasvu ehtii hidastua. Päätehakkuuvaiheessa puuston ikä alkaa rajoittaa kasvua, ja liian myöhään tehty hakkuu lisää lahopuun määrää. Nämä asiat ovat tärkeä huomioida, kun miettii, milloin kauppaa kannattaa tehdä.

  1. Markkinatilanne

Markkinatilanne vaikuttaa suuresti puun hintaan. Metsänomistajan kannattaa seurata markkinoita ja tehdä puukauppoja silloin, kun puun hinta on korkealla. Tämä saattaa vaatia hieman tutkimista ja seurantaa, mutta se voi auttaa maksimoimaan puukaupasta saatavan tuoton.

Mikäli teet puukauppoja usein, tasaisuus on valttia. Mitä useammin puuta myy, sitä varmemmin osut myös hintapiikkeihin. Yksittäisten puukauppojen osalta voi olla järkevää miettiä hieman tarkemmin sitä, milloin kaupan tekee. Liian monia yöunia tämän asian kanssa ei kannata menettää. Kenelläkään ei ole kristallipalloa, joka näyttäisi tulevan hintakehityksen ja jos olisi, niin tämä henkilö olisi hyvin varakas.

Kannattaa mieluummin keskittyä metsän metsänhoidolliseen tilaan puukaupan ajoituksesta, kuin siihen, kuinka paljon puusta maksetaan. Jos puutavaran hinta on esimerkiksi 60 €/m3 ja puuta on metsässä 500 m3. Tämän puutavaran arvo on noin 30 000 €. Jos myyt puut nyt ja saat niistä 30 000 €, joista maksat veroja 9000 € jää sinulle käteen 21 000 €. Kun sijoitat tämän rahan esimerkiksi korkorahastoon ja saat siitä tuottoa 4 % vuodessa. Niin parissa vuodessa sinulla on näitä rahastosijoituksia jo 22 713,60 €. Eli tuottoa 1 713,60 €. Jos mietitään sitä kuutiohintana (500 m3), niin se tarkoittaa noin 3,42 €/m3. Kun otetaan huomioon viivästetyn puukaupan aiheuttamat kasvutappiot, niin melko paljon saa puun hinta noustakin, että päästään samaan lopputulokseen.

  1. Vuodenaika

Vuodenaika vaikuttaa myös puun hintaan ja saatavuuteen. Suomessa talvi on lyhyt ja metsäteollisuudella on talvikorjuukohteita riittämiin. Kun kohteita on paljon ja aikaa sekä resurssia rajallisesti, tällöin talvikorjuukohteista maksettava hintakin on kesäkorjuukelpoisia lohkoihin verrattuna selvästi matalampi. Talvella rasitteena ovat myös talviteiden auki pitäminen sekä lumen määrä, joka hidastaa korjuuta sekä lisää kustannuksia. Kesäkorjuukelpoisesta lohkosta voit saada parempaa hintaa puulle jopa 3-5 €/m3. Tämä tekee 600 m3 puukaupassa noin 1800-3000 €.

Korjuukalusto sekä kesäkorjuun suunnittelu on kehittynyt viime vuosien aikana hurjaa vauhtia. Oikein tehtynä korjuusta selvitään kesälläkin ilman merkittäviä painaumia tai puustovaurioita. Kannattaakin miettiä, että olisiko puukauppa mahdollista tarjota sittenkin kesäkorjuukelpoisena. Kaikilla talvikorjuukohteilla tämä ei onnistu, mutta hyvin monella kuitenkin.

  1. Metsänhoitotoimenpiteet

Hyvä metsänhoito on avain puukaupan onnistumiseen. Metsänomistajan kannattaa pitää metsänsä hyvässä kunnossa ja tehdä tarvittavat hoitotoimenpiteet, jotta puuston kasvu ja laatu säilyvät hyvinä. Näin varmistetaan, että puukaupasta saadaan paras mahdollinen tuotto. Mikäli suunnittelet puukaupan ajankohtaa, kannattaa samalla kartoittaa myös muut metsätilan metsänhoitotoimenpiteet. Kun myynnistä saatuja tuloja käyttää metsänhoitoon, niin menot saa verotuksessa jaksottaa samalla vuodelle kuin puun myynnistä saadut tulot. Harvennuksen yhteydessä kannattaa erityisesti tarkastella puuston lannoitusmahdollisuuksia. Lannoitus on yksi parhaiten tuottavista metsänhoitotoimenpiteistä.

  1. Asiantuntija-apu

Puukauppaan liittyy monia juridisia, verotuksellisia, taloudellisia sekä ympäristöllisiä näkökulmia, joita ei ole välttämättä helppo hallita ilman asiantuntemusta. Mikäli tarvitset apua puukaupan kiemuroiden kanssa, niin autamme teitä mielellämme. Meiltä saa kysyä mitä vaan, olitpa sitten puukaupan ensikertalainen tai jo kokenut konkari.

Tällä hetkellä puun kysyntä on kovalla tasolla ja kaikenlainen puutavara käy kaupaksi. Ajankohta puukaupan tekemiseen on siis mitä mainioin.

Ota yhteyttä!

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Matti Nevanperä

Matti Nevanperä

Metsäasiantuntija, tiiminvetäjä

Etelä-Kainuu

puh. 045 7750 2247

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.

Share This