Metsän perinnönjaot ja jakosopimukset

Oikein toteutetulla perinnönjaolla merkittäviä veroetuja

Suuri osa metsätiloista vaihtaa omistajaa perintönä. Sen myötä metsänomistajaksi muodostuu perikunta. Perikunnan jakaminen metsäyhtymäksi mahdollisimman nopeasti on suositeltavaa, koska verotuksellisesti metsäyhtymä on kannattavampi omistusmuoto. 

Perikunnan muuttaminen metsäyhtymäksi vaatii ainakin osittaista perinnönjakoa, mutta omistussuhteiden ei tarvitse jaon myötä muuttua. Perinnönjakokirjan tulee kaikkien osakkaiden hyväksyä ja allekirjoittaa, mutta kaupanvahvistusta se ei vaadi.

Perinnönjakoon liittyy monia vaihtoehtoja ja käytännön seikkoja, jotka on hyvä käydä läpi asiantuntijan kanssa. Esimerkiksi metsänomistajan merkittävän veroedun metsävähennyksen muodostumisen vuoksi on tärkeää tietää missä järjestyksessä omistusjärjestelyt kannattaa tehdä. Perinnönjako on usein myös helpointa tehdä mahdollisimman pian perunkirjoituksen jälkeen, joten sen viivyttäminen ei ole kannattavaa. Näin metsätila ja sen hoitaminen saa arvoisensa jatkon.

 

Metsäyhtymän jakosopimukset 

Jos metsäyhtymän omistama metsätila halutaan jakaa omistajiensa kesken, tehdään kiinteistölle jakosopimus. Siinä metsätila jaetaan joko tasa-arvoisiin palstoihin tai maaston mukaisesti järkeviin kokonaisuuksiin. Tällöin osakkaat voivat maksaa eriarvoisista palstoista erotuksen tasinkona. Jaon suunnittelu on hyvä aloittaa osakkaiden neuvottelulla yhdessä siitä, kuinka tila halutaan jakaa. Tämän jälkeen on hyvä hankkia metsästä tila-arvio. Kun jakosuunnitelma on selvä, laaditaan jakosopimus, johon vaaditaan kaikkien osakkaiden hyväksyntä ja kaupanvahvistus. 

Näin metsätilan perinnönjako etenee

  • Perillisten toiveiden läpikäynti ja suunnittelu
  • Perukirjan hankinta
  • Perinnönjakosopimuksen laatiminen ja allekirjoittaminen osakkaiden kesken
  • Metsäyhtymä muodostuu
  • Mahdollisena jatkotoimena kauppa metsäosuuksista yhtymän osakkaiden kesken sekä kaupanvahvistus (metsävähennysoikeus muodostuu ostajalle)
  • Uuden metsänomistajan ja luopujan verotus- ja lainhuutoasiat

Jakosopimusten asiantuntijat

Paula Kemppainen

Kainuu ja Koillismaa

Keskuskatu16, 89600 Suomussalmi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh. 040 483 9093

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

  • Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Paula Kemppainen

Kainuu ja Koillismaa

Keskuskatu16, 89600 Suomussalmi

etunimi.sukunimi@metsatkuntoon.fi

puh. 040 483 9093

MetsätKuntoon-digipalvelu

Kehitämme kokonaisvaltaista sähköistä palvelualustaa metsänomistajille, puunostajille sekä metsänhoito- ja korjuupalveluita tarjoaville organisaatioille. Kehitystyön mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus.